The Rattrap questions and answers
ENGLISH COACHING CENTER
Based on JAC BSEB CBSE SKMU
and TMBU
The Rattrap
Question and
answer
Q1.
From where did the peddler get the idea of the world being a rattrap?
Ans: The peddler had been thinking of his
rattraps when suddenly he was struck by the idea that the whole world was
nothing but a big rattrap. It existed only to set baits for people. It offered
riches and joys, shelter and food, heat and clothing in the same manner as the
rattrap offered cheese and pork. As soon as someone let himself be tempted to
touch the bait, it closed in on him, and then everything came to an end.
Q2.
Why was he amused by this idea?
Ans: His own life was sad and
monotonous. He walked laboriously from place to place. The world had never been
kind to him. So, during his gloomy ploddings, this idea became his favourite
pastime. He was amused how people let themselves be caught in the dangerous
snare and how others were still circling around the bait.
Q3.
Did the peddler expect the kind of hospitality that he received from the
crofter?
Ans: The crofter served him porridge
for supper and tobacco for his pipe. He also played a game of cards with him
till bed time. This hospitality was unexpected as people usually made sour
faces when the peddler asked for shelter.
Q4.
Why was the crofter so talkative and friendly with the peddler?
Ans: The crofter’s circumstances and
temperament made him so talkative and friendly with the peddler. Since he had
no wife or child, he was happy to get someone to talk to in his loneliness.
Secondly, he was quite generous with his confidences.
Q5.
Why did he show the thirty kronor to the peddler?
Ans: The crofter had told the peddler
that by supplying his cow’s milk to the creamery, he had received thirty kronor
in payment. The peddler seemed to doubt it. So, in order to assure his guest of
the truth he showed the thirty kronor to the peddler.
Q6.
Did the peddler respect the confidence reposed in him by the crofter?
Ans: No, the peddler did not respect the
confidence reposed in him by the crofter. At the very first opportunity that he
got, he smashed the window pane, took out the money and hung the leather pouch
back in its place. Then he went away.
Q7.
What made the peddler think that he had indeed fallen into a rattrap?
Ans: The peddler realised that he must not
walk on the public highway with the stolen money in his pocket. He went into
the woods. He kept walking without coming to the end of the wood. Then he
realised that he had fallen in the rattrap. He had let himself befooled by a
bait and had been caught in.
Q8.
Why did the ironmaster speak kindly to the peddler and invite him home?
Ans: The ironmaster walked closely up
to the peddler. In the uncertain reflection from the furnace, he mistook the
man as his old regimental comrade, Captain Von Stahle. He addressed the
stranger as Nils Olof, spoke very kindly and invited him home.
Q9.
Why did the peddler decline the invitation?
Ans: The peddler knew that the
ironmaster had mistaken him for his old regimental comrade. Secondly, he had
stolen money—thirty kronor—on him. Going to the ironmaster’s residence would be
like entering the lion’s den. So, he declined the invitation
Q10.
What made the peddler accept Edla Willmansson’s invitation?
Ans: Miss Edla Willmansson looked at the
peddler quite compassionately. She noticed that the man was afraid. She assured
him that he would be allowed to leave just as freely as he came. She requested
him to stay with them over Christmas Eve. Her friendly manner made the peddler
feel confidence in her and accept her invitation.
Q11.
What doubts did Edla have about the peddler?
Ans: As Edla lifted the peddler’s hat, he
jumped up abruptly and seemed to be quite frightened. Even her kind looks, disclosure
of her name and purpose of visit failed to calm him. From his fear, she thought
that either he had stolen something or he had escaped from jail.
Q12.
When did the ironmaster realise his mistake?
Ans: Next morning, the stranger was
cleaned and well-dressed. The valet had bathed him, cut his hair and shaved
him. He was led to the dining room for breakfast. The ironmaster saw him in
broad daylight. It was impossible to mistake him for an old acquaintance now.
Then the ironmaster realised his mistake and threatened to call the Sheriff.
Q13.
How did the peddler defend himself against not having revealed his true
identity?
Ans: The peddler explained that he had not
tried to pretend as his acquaintance. He was not at fault. All along he had
maintained that he was a poor trader. He had pleaded and begged to be allowed
to stay in the forge. No harm had been done by his stay. He was willing to put
on his rags again and go away.
Q14.Why
did Edla still entertain the peddler even after she knew the truth about him?
Ans: Edla did not think it proper on their
part to chase away a human being whom they had asked to come to their house and
had promised him Christmas cheer. She understood the reality of the peddler’s
life and wanted him to enjoy a day of peace with them. Hence, she still
entertained the peddler even after knowing the truth about him.
Q15.
Why was Edla happy to see the gift left by the peddler?
Ans: As soon as Edla opened the package of
the gift, the contents came into view. She found a small rattrap with three
wrinkled ten kronor notes and a letter addressed to her. The peddler wanted to
be nice in return as she had been so nice to him all day long. He did not want
her to be embarrased at the Christmas season by a thief.
Q16.Why
did the peddler sign himself as Captain von Stahle?
Ans: The ironmaster has invited the peddler
to his house mistaking him for Captain von Stahle. He was welcomed there and
looked after as captain even after the reality became known. The peddler got a
chance to redeem himself from dishonest ways by acting as an honourable
Captain.
Q16.How
does the peddler interpret the acts of kindness and hospitality shown by the
crofter, the iron master and his daughter?
Ans: The peddler interprets the acts
of kindness and hospitality shown by the crofter, the iron master and his
daughter differently. He cheats the crofter as he provides him company in his
loneliness and helps him pass time. He wants to get a couple of kronors from
the iron master and is surprised at the contrasting style of behaviour of
father and daughter. He is touched by the kindness, care and intervention of
Edla on his behalf.
Q18.
What are the instances in the story that show that the character of the
ironmaster is different from that of his daughter in many ways?
Ans: The ironmaster is impulsive* whereas
his daughter is cool, logical, kind and thoughtful. In uncertain light he (iron
master) mistakes the stranger as his old regiment comrade. He invites him home
and takes care of his feeding, clothing etc. When he sees him in broad day
light he calls the man dishonest, demands an explanation and is ready to call
in the sheriff. His daughter is more observant. She notices the fear of the
stranger and thinks that either he is a thief or a run away prisoner. Inspite
of that She is gentle, kind and friendly to him. She treats him nicely even
after knowing the mistake in identity.
Q19.
The story has many instances of unexpected reactions from the characters to
others’ behaviour. Pick out instances of these surprises.
Ans: The peddler is surprised at the
warm welcome, generous supper, cheerful company and intimate confidences by the
crofter. The ironmaster addresses the peddler as Captain von Stahle. He is
surprised when the ironmaster calls him “Nils Olof. The ironmaster assumes his
declining the invitation a result of embarrassment caused by his miserable
clothing. The peddler’s comparison of the world to a rattrap makes the
ironmaster laugh and he drops the idea of calling in the sheriff.
The peddler looks at Edla in boundless amazement when she tells him that the
suit is a Christmas present. She also invites him to spend next Christmas with
them. She does all this even after knowing the mistake about his identity.The
crofter is robbed by his guest, the rattrap peddler, in return of his
hospitality.
Q20.
What made the peddler finally change his ways?
Ans: Edla Willmansson treated the tramp in
a friendly manner. She was nice and kind to her. She interceded on his behalf
when her father was about to turn him out. She still entertained the peddler
even after knowing the truth about him. She offered him the suit as Christmas
present and invited him to spend the next Christmas with them. Her love and
understanding aroused the essential goodness in the peddler and finally he
changed his ways.
Q21.
How does the metaphor of the rattrap serve to highlight the human predicament?
Ans: The world entices a person through the
various good things of life such as riches and joy, shelter and food, heat and
clothing. These were just like the baits in the rattrap. Once someone is
tempted by the bait, the world closed on him.The peddler was tempted by thirty
kronor of the crofter. It makes him hide himself. He walks through the wood. He
is afraid to go to the Manor house. He gets peace only after returning the bait
(money).
Q22.
The peddler comes out as a person with a subtle sense of humour. How7 does this
serve in lightening the seriousness of the theme of the story and also endear
him to us?
Ans: The peddler has a subtle sense
of humour, which is revealed during his interactions with the ironmaster and
his daughter after the truth about him becomes known. He is neither afraid of
being turned out in cold in rags nor of being sent to prison. He makes the
ironmaster laugh with his metaphor of the rattrap. His letter with the
Christmas present to Edla is a fine example of his capacity to make others
laugh at him. Thus, he lightens the seriousness of the theme of the story and
also endears himself to us.
By Manoj Sir
Comments
Post a Comment