Nelson Mandela long walk to freedom

 

ENGLISH COACHING CENTER

Based on JAC BSEB CBSE ICSE SKMU and TMBU

Nelson Mandela long walk to freedom

Q1- When was the inauguration day?

A) 10 May
B) 10 March
C) 20 May
D) 20 March

 

Q2- It was a celebration of South Africa’s first ______ government.

A) autocratic, racial
B) democratic, non-racial
C) democratic, racial
D) monarch, non-racial

 

Q3- How many deputy presidents were elected?

A) two
B) three
C) one
D) none

Q4- Why did other countries broke off diplomatic relations wih South Africa?

A) White rulers
B) Other countries are racial
C) It is a poor country
D) Apartheid policy

 

Q5- What change brought international leaders to South Africa?

A) End of Apartheid
B) humanity
C) peace
D) trade negotiations

 

Q6- “We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for ____.”

A) justice
B) peace
C) human dignity
D) all of the above

 

Q7- What was it that the nation needed to be liberated from?

A) poverty
B) gender discrimination
C) deprivation
D) all of the above

 

Q8- “We have achieved our political emancipation.” What is the meaning of emancipation?

A) freedom from restriction
B) enslavement
C) slavery
D) both 2 and 3

 

Q9- The spectacular array of South African jets was a display of –

A)military’s precision
B) military’s loyalty to democracy
D) both 1 and 2
C) none of the above

 

Q10- What colours does the new South African flag possess?

A) black, red, green, blue and gold
B) black, red, yellow, blue and gold
C) orange, black, yellow, blue and silver
D) black, blue, violet, saffron and green

 

Q11- “The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane, societies the world has ever known.” What structure is Mandela talking about?

A) Racial domination against the black skinned
B) Poverty and suffering
C) Discrimination against the poor
D) oppression of women

Q12- Whom did Mandela wanted to thank but couldn’t?

A) his family
B) white rulers
C) African patriots who no longer existed
D) Military

 

Q13- What unintended effect did the decades of oppression and brutality had?

A) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity
B) Poverty and suffering
C) boycot from foreign nations
D) both 2 and 3

 

Q14- According to Mandela, what is the greatest wealth of a nation?

A) minerals
B) gems
C) diamonds
D) people

 

Q15- What did Mandela learn about courage?

A) it is absence of fear
B) it is the triumph over fear
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q16- What are a man’s obligations in life?

A) Obligation to people
B) Obligation to family
C) Obligation to God
D) Both 1 and 2

 

Q17- Why were two National Anthems sung?

A) to imply unity
B) to mark the end of racial discrimination
C) to mark the end of gender discrimination
D) Both 1 and 2

 

Q18- What comes more naturally to heart according to Mandela?

A) hatred
B) unity
C) love
D) racial discrimination

 

Q19- What realisations did Mandela have of his boyhood freedom?

A) it is just an illusion
B) he was born free
C) freedom was meant for kids
D) he had no realisations

Q20- What began Mandela’s hunger for freedom?

A) the fact that it had already been taken away from him
B) his obligation towards people
C) his obligation towards family
D) he was born to fight

 

Q21- Which party did Mandela join?

A) Indian National Congress
B) African National Congress
C) National African Party
D) he did not join any party

 

Q22- A man who takes away another man’s freedom is _____

A) White
B) a prisoner of hatred
C) criminal
D) rude

 

Q23- Who, according to Mandela is not free?

A) oppressor
B) oprressed
C) both 1 and 2
D) none of the above

 

Q24- How did Mandela’s hunger for freedom change his life?

A) turned from frightened to bold
B) turned from law-abiding attorney to a criminal
C) turned a life-loving man to live like a monk
C) all of the above

 

Q25- What does depths of oppression create?

A) oppressed
B) heights of character
C) poverty
D) lack of freedom

 

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

A

21

B

2

B

12

C

22

B

3

A

13

A

23

C

4

D

14

D

24

D

5

A

15

B

25

B

6

D

16

D

26

 

7

D

17

D

27

 

8

A

18

C

28

 

9

C

19

A

29

 

10

A

20

A

30

 

 

 

Question 1.
What promise does Mandela make in the beginning of opening of his oath-taking speech?
Answer:
Mandela thanks all the international leaders and guests as he calls it an occasion of joy and victory for Justice. He promises that the country shall not again experience the oppression of one by another.

Question 2.
What freedom meant to Mandela in childhood? 
Answer:
During childhood the meaning of freedom for Mandela was quite limited he considered it to be free to run in the fields, to swim in the clear stream, free to roast mealies and ride the board backs of slow moving bulls.

Question 3.
Why did inauguration ceremony take place in the amphiteatre formed by the Union Building in Pretoria?
Answer:
It was the first democratic, non-racial government taking oath in South Africa. The ceremony was attended by dignitaries from more than 140 countries around the world and thousands of the people of South Africa of all the races to make the day memorable. So, it took place in, the amphiteatre formed by the Union Building in Pretoria.

Question 4.
What are the ideals which Mandela set for the future of South Africa in his swearing- in ceremony?
Answer:
Mandela emphasised to liberate all the people from poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations in his swearing-in ceremony.

Question 5.
What did Mandela think for oppressor and oppressed?     
Answer:
Mandela always thought that both oppressor and oppressed are deprived of their humanity. Oppressor is a prisoner of hatred while oppressed has no confidence in humanity so both of them need to be liberated.

Question 6.
What do you understand by Apartheid’?
Answer:
‘Apartheid’ is a political system that divides people according to their race. In this system black-coloured people in South Africa were not free even to discharge their personal and social obligations of being parents, sons and husbands, etc.

Question 7.
Describe the effect of the policy of apartheid on the people of South Africa.
Answer:
The policy of apartheid could not be considered fortunate for the people of South Africa. It created distance and a deep wound in the country and the people. Many great men like Oliver Tambo, Walttr Sisulu, Yusuf Dadoo, Bram Fischer, etc were produced due to the brutality and oppression. They were men of great character

Question 8.
How is courage related to the brave man according to the author of the lesson?
Answer:
The author believes that courage is not the absence of fear, but it is the triumph over it. The brave man is not the one who does not feel fear of any kind but he is the one who has the courage to conquer it.

Question 9.
Could everyone fulfil the obligations personal or social in South Africa?
Answer:
No, everyone was not free to fulfil their obligations because of colour of the skin. If a persoti tried to fulfil their obligations, they were punished and isolated for being a rebellion.

Question 10.
What did Mandela realise about his brothers and sisters? 
Answer:
Mandela realised that his brothers and sisters were not free in their own country due to their colour. The freedom of everyone in his society was curtailed. He joined the African National Congress and fought for the freedom.

Question 11.
Why was Nelson Mandela changed into a bold man?
Answer:
Nelson Mandela was changed into a bold man due to his . desire of the freedom for his country and his countrymen. He wanted to live a life with dignity as he could not enjoy the limited freedom.

By Manoj Sir

 

Comments

Popular posts from this blog

Now The Leaves Are Falling Fast objective question

Indian civilization and culture

Gender, Religion and Caste