A letter to God objective question
ENGLISH COACHING CENTER
Based on JAC BSEB CBSE ICSE SKMU
and TMBU
(Gidhnii More Deoghar Jharkhand)
A Letter To God
MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 1 A
Letter to God with Answers
Question 1.
What did Lencho hope for?
(a) A good shower of rain for his crop.
(b) A new motorcycle
(c) A tractor
(d) None of the Above
Answer
Answer: (a) A good shower
of rain for his crop.
![]()
Question 2.
Why was Lencho satisfied?
(a) On seeing a new tractor in his field.
(b) On seeing a new buffalo.
(c) On seeing the field of ripe corn with flowers.
(d) None of the Above
Answer
Answer: (c) On seeing the
field of ripe corn with flowers.
![]()
Question 3.
Why did Lencho need money?
(a) To buy a tractor
(b) To save his family from hunger
(c) To buy a new phone.
(d) To buy a buffalo.
Answer
Answer: (b) To save his
family from hunger
![]()
Question 4.
What did the postmaster do then?
(a) He decided to collect the money and send it to Lencho.
(b) He throw away the letter
(c) He decided to beat Lencho to teach him a lesson.
(d) He gave it to other postmaster
Answer
Answer: (a) He decided to
collect the money and send it to Lencho.
![]()
Question 5.
Who read the letter sent by Lencho?
(a) His Wife
(b) The Postmaster
(c) One of the farmer
(d) The God
Answer
Answer: (b) The Postmaster
![]()
Question 6.
Who is the author of the lesson ‘A Letter to God’?
(a) G.L. Fuentes
(b) J.k. Rowling
(c) William Shakespeare
(d) Roald Dahl
Answer
Answer: (a) G.L. Fuentes
![]()
Question 7.
What is the irony in this lesson?
(a) Lencho was sad after the hailstorm even though he was the one waiting for a
shower
(b) Postmaster laughed at Lencho but still helped arrange money for him
(c) Lencho blamed the post office employees who in fact helped him
(d) there is no irony
Answer
Answer: (c) Lencho blamed
the post office employees who in fact helped him
![]()
Question 8.
What did Lencho think of the post-office employees?
(a) bunch of crooks
(b) rude
(c) unhelpful
(d) proud
Answer
Answer: (a) bunch of crooks
![]()
Question 9.
Why was Lencho not surprised on seeing the money in the envelope?
(a) he was too sad to acknowledge it
(b) he had unwavering faith in God
(c) he was an ungrateful man
(d) none of the above
Answer
Answer: (b) he had
unwavering faith in God
![]()
Question 10.
How much money was the postmaster able to arrange?
(a) 100 pesos
(b) Nil
(c) 1000 pesos
(d) 70 pesos
Answer
Answer: (d) 70 pesos
![]()
Question 11.
Why did the postmaster decide to reply to Lencho’s letter?
(a) he was a good man
(b) he felt empathetic
(c) to preserve Lencho’s faith in God
(d) all of the above
Answer
Answer: (c) to preserve
Lencho’s faith in God
![]()
Question 12.
The postmaster was a fat, amiable man. What is the meaning of amiable?
(a) rude
(b) helpful
(c) friendly
(d) enthusaistic
Answer
Answer: (c) friendly
![]()
Question 13.
How much money did Lencho ask for?
(a) 100 pesos
(b) 1000 pesos
(c) 10 pesos
(d) 500 pesos
Answer
Answer: (a) 100 pesos
![]()
Question 14.
What was the only hope left in the hearts of Lencho’s family?
(a) compensation from government
(b) help from farmer’s association
(c) help from God
(d) there was no hope left
Answer
Answer: (c) help from God
![]()
Question 15.
The field looked as if it were covered in _______.
(a) salt
(b) locusts
(c) sugar
(d) ice
Answer
Answer: (a) salt
![]()
Question 16.
Which crop was growing on Lencho’s fields?
(a) Corn
(b) Barley
(c) Rice
(d) None of the above
Answer
Answer: (a) Corn
![]()
Question 17.
Where did Lencho expect the downpour to come from?
(a) north
(b) north-east
(c) north-west
(d) south-east
Answer
Answer: (b) north-east
![]()
Question 18.
Where was Lencho’s house situated?
(a) bottom of the hill
(b) top of a hill
(c) top of a plateau
(d) in a city
Answer
Answer: (b) top of a hill
By Manoj Sir
Comments
Post a Comment